تأثیر بارداری و زایمان در وضعیت موها
به طور معمول خانم ها هنگام بارداری به دلیل تغییر میزان هورمون استروژن، موهای زیبا و ضخیمی دارند؛ زیرا این هورمون از ریزش فولیکول مو جلوگیری می کند. با این حال، این حالت برای همه زنان باردار یکسان نیست؛ چون ممکن است به دلایل مختلف مربوط به سلامتی یا عدم تعادل هورمونی موهای خود را در دوران بارداری از دست بدهند. شایعترین دوره ریزش مو تقریباً سه ماه پس از زایمان رخ می دهد. افزایش هورمون ها در دوران بارداری موجب کاهش ریزش مو در اوایل آن می شود. پس از زایمان، هورمون ها به سطوح طبیعی برمی گردند که به موها اجازه می دهد تا به چرخه طبیعی بازگردد. ریزش طبیعی موها که در دوران بارداری به تأخیر افتاده ممکن است باعث ریزش موی ناگهانی شود. ریزش مو معمولاً ۳ تا ۴ ماه پس از زایمان به اوج خود می رسد؛ چراکه فولیکول موهای شما تارهای قدیمی تر را رها کرده و تار موی جدید ایجاد می کنند. این ریزش مو موقتی است و ریزش مو در عرض شش تا دوازده ماه به حالت عادی برمیگردد.
تغییرات مو در بارداری
زنان در طول بارداری متوجه تغییرات زیادی در موهای خود میشوند. برخی موهای خود را از دست میدهند و برخی متوجه میشوند موهایشان براقتر و قویتر میشود. این به دلیل سطوح بالاتر استروژن است که میتواند فولیکولهای مو را تحریک کند. برخی دیگر ممکن است متوجه شوند که موهای مجعد معمولی آنها صاف میشود یا برعکس موهایشان از صافی به سمت فر شدن میرود. برخی از زنان در دوران بارداری ریزش مو را تجربه میکنند و متوجه میشوند که موهایشان نازک شده یا بیشتر میریزد. این اتفاق می تواند به دلیل کاهش هورمون استروژن رخ دهد. کاهش استروژن دلایل مختلفی دارد، از جمله:
- قطع مصرف قرص های ضد بارداری خوراکی
- عدم تعادل هورمونی
- سقط جنین یا مرده زایی
با این وجود، موهای فرد باید ظرف 6 ماه پس از زایمان به حالت قبلی خود بازگردند.
تغییرات مو پس از زایمان و در دوران شیر دهی
استروژن یک هورمونه زنانه بوده که در تخمدان ها تولید می شود. سطح استروژن ممکن است در مقطعی از زندگی خانم ها بالا رفته و پس از مدتی کاهش یابد و این روند در طول زندگی یک زن بارها و بارها تکرار می شود؛ اما میزان این هورمون در دوران بارداری به بیشترین مقدار خود می رسد. سطح بالای استروژن با طولانی کردن مرحله ی رشد طبیعی مو و جلوگیری از آغاز مرحله ی ریزش، تأثیر مثبتی بر رشد مو داشته و موجب ضخیم شدن و پر پشتی مو می شود.
پس از تولد نوزاد سطح استروژن بدن مادران کاهش یافته و سطح هورمون استرس که کورتیزول نامیده می شود بالا می رود. این نوسانات هورمونی باعث می شود بسیاری از فولیکول های مو در همین زمان از مرحله ی رشد خارج شده و وارد مرحله ی ریزش مو شوند. این اتفاق ریزش شدید مو را به دنبال داشته به طوری که بعد از گذشت حدود 9 ماه 30% از موها می ریزند.
علل ریزش مو پس از بارداری
علل عمده ریزش موی بارداری به قرار زیر است:
استروژن
استروژن باعث میشود که فولیکول مو بیشتر از حد طبیعی در مرحله استراحت باقی بماند که باعث افزایش ضخامت مو میشود. وقتی که نوزاد به دنیا آمد و سطح استروژن خون شما کاهش یافت، مرحله استراحت افزایش یافته مو به پایان میرسد و مرحله آناژن شروع خواهد شد. به عبارت دیگر تعداد بیشتری مو در زمان کوتاهتری خواهد ریخت؛ زیرا موهای قدیمی از فولیکولهای مو بیرون انداخته خواهند شد. به محض این که همه موهای قدیمی ریختند، مو در یک دوره کوتاه به طرز قابل توجهی نازکتر خواهد شد.
تلوژن افلوویوم
تلوژن افلوویوم، یا TE یکی دیگر از علل ریزش موی بعد از بارداری است. تلوژن افلوویوم هنگامی رخ میدهد که چیزی در داخل بدن یا برای بدن رخ دهد که ضرورتاً برخی از فولیکولهای مو را به مرحله تلوژن یا مرحله استراحت بکشاند. در این وضعیت به جای آن که فولیکولهای مو به میزان نرمال حدوداً 15 درصد در مرحله استراحت قرار داشته باشند، درصد بسیار بیشتری در مرحله استراحت قرار میگیرند. در تلوژن افلوویوم، طول دوره تلوژن دستخوش تغییر نمیشود، پس هنگامی که مرحله آناژن در عرض دو الی چهار ماه شروع میشود، موهای قدیمی پس زده شده و یا میریزد. از آنجایی که موهای زیادی در آن واحد در مرحله تلوژن قرار دارند، ریزش میتواند باعث ریزش موی خیلی واضحی شود. بارداری یکی از علل شوک دادن به بدن است که میتواند باعث تلوژن افلوویوم شود. به محض ریزش مو، موی جدید جای موهای ریخته شده را خواهد کرد و ضخامت موها نیز بعد از چند ماه به میزان طبیعی خود باز خواهد گشت.
فقر آهن
برای زنان این مسئله دور از انتظار نیست که پس از زایمان اندکی تا مقداری کم خونی داشته باشند. آنمی (کم خونی) به عارضه میزان کم گلبولهای قرمز خون در بدن گفته میشود و آهن در جلوگیری از آنمی حیاتی است. آهن برای اکسیژن رسانی برای سلولها اهمیت زیادی دارد که باعث میشود به سلولها انرژی برسد. اگر شخص فقر آهن داشته باشد، این مسئله میتواند بر اکسیژن رسانی بر سرتاسر بدن تأثیر بگذارد. از آنجایی که بدن به صورت خودکار به سلولهای اندامهای بدن و سایر سیستمهای حیاتی در اولویت اول اکسیژن رسانی میکند، سلولها مو ممکن است محروم از اکسیژن بمانند که میتواند باعث ریزش مو شود. پزشک میتواند خون شما را آزمایش کند تا مشخص شود که آیا میزان آهن خون در سطح قابل قبولی است یا خیر.
کمبود هورمون تیروئید
مشخصه پرکاری تیروئید کاهش تولید هورمون تیروئید در بدن است و امروزه در میان زنان شایع است. هورمون تیروئید مسئول حفظ میزان متابولیسم بازال، سیستم گوارشی، سلامت روانی و حتی ناخنها و موها است. کمبود این هورمون میتواند باعث ریزش مو شود.
ریزش مو از مشکلات و بیماری های پوست و مو است که توسط متخصص پوست تشخیص داده میشود و درمان خواهد شد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست و مو در سنندج میتوانند در تشخیص و درمان این بیماری به مراجعین محترم ارائه خدمت نمایند. در صورت تمایل به دریافت نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با شماره تلفن 33246361 - 087 تماس حاصل فرمایید.
درمان ریزش مو بعد از زایمان
- بهطورکلی شما نمیتوانید جلوی بروز ریزش مو در دوران بارداری را بگیرید؛ چراکه درمان خاصی برای آن وجود ندارد؛ اما رفتارهای خاصی وجود دارد که میتواند مانند روش درمانی اثر کند و شدت ریزش مو را کم کند. بهترین راههای درمان ریزش مو بعد از زایمان انتخاب یک رژیم غذایی سالم و سبک زندگی و همچنین مراقبت از بدن در برابر بیماریهای زمینهای مؤثر در ریزش مو است.
- از یک رژیم غذایی کامل شامل میوهها، سبزیجات، گوشتهای سالم و تخممرغ، بدون غذاهای فرآوری شده و شیرین پیروی کنید. چنین رژیم غذایی انرژی شما را افزایش میدهد و از بروز کمخونی جلوگیری میکند
- سعی کنید به زندگی خود سرگرمی و فعالیتهای آرامشبخش را اضافه کنید و استرس خود را به شیوه مثبت مدیریت کنید. اگر استرس بیشازحد افزایش پیدا کند میتواند بیماری خود ایمنی و اختلالات تیروئید را تشدید کند
- علائمی که از زمان بارداری و در چند ماه اول دارید را زیر نظر داشته باشید. درست است که خستگی، نوسانات خلقی و ریزش مو از علائم شایع این دوره هستند؛ اما گاهی میتوانند خبر از بروز یک بیماری خود ایمنی بدهند، بنابراین همیشه هوشیار باشید تا بتوانید در صورت بروز مشکل خود ایمنی یا اختلال تیروئیدی آنها را سریع شناسایی و مدیریت کنید
عدم استفاده از وسایل گرمایشی
وسایل گرمایشی که برای حالت دادن به مو ها استفاده می شوند گرمای زیادی تولید می کنند. این گرما می تواند به لایه ی محافظ مو که کوتیکول نامیده می شود آسیب رسانده و موجب خشکی و آسیب پذیری مو می شود. عدم استفاده از این وسایل به شما کمک می کند علاوه بر صرفه جویی در وقت از خشکی مو جلوگیری کرده و سلامت موهای خود را حفظ کنید.
شامپوی مناسب
از یک شامپوی ملایم، مناسب و حدالامکان طبیعی برای شستن موهای خود استفاده کنید تا علاوه بر پاکیزه شدن مو روغن طبیعی آن نیز حفظ شود. همچنین هنگام شستن مو پشت سر را به آرامی ماساژ دهید تا به جریان خون کمک کنید این امر باعث می شود مواد مغذی و اکسیژن بیشتری به مو رسیده و موجب تقویت آن شود.
توصیه می شود بعد از شستن مو ها از یک نرم کننده و یا تقویت کننده استفاده کنید؛ زیرا این محصولات با آبرسانی پوست و تأمین رطوبت مورد نیاز مو، سلامتی و شادابی مو را حفظ کرده و از خشکی، ریزش و در ادامه از کم پشتی مو جلوگیری می کند.
بالش ابریشمی
برای جلوگیری از گره خوردن، آسیب دیدگی و خشکی مو بر روی بالشی ساتن و یا ابریشمی بخوابید؛ زیرا بالش های پنبه ای رطوبت مو را جذب کرده و موها را آسیب پذیر و خشک می کنند؛ اما بالش های ساتن و ابریشمی علاوه بر حفظ رطوبت اصطکاک کمتری ایجاد کرده و از گره خوردن موها جلوگیری می کنند.
مدل مو
بسیاری از خانم ها علاقه دارند که مو های خود را ببافند و یا با کش مو ببندند و این مدل ها را هر روز استفاده می کنند؛ اما استفاده ی مکرر از یک مدل مو همچنین استفاده از مدل موهای نامناسب می تواند به مو فشار وارد کرده، موجب نازک شدن مو شده و به آن آسیب وارد کند.
سبک زندگی مناسب
همانطور که احتمالاً می دانید تغذیه یکی از مهم ترین فاکتورها برای سلامت مو می باشد. موها برای رشد کردن به مواد معدنی و ویتامین ها نیاز دارند با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و تأمین مواد مغذی مورد نیاز مو، شما بستر را برای رشد مو فراهم کرده و از ریزش و آسیب رسیدن به آن جلوگیری می کنید. مصرف مواد مغذی را افزایش دهید: اگر شیرده هستید، باید مواد مغذی کافی برای تولید شیر و حفظ سلامتی خود دریافت کنید. افزایش مصرف مواد مغذی می تواند باعث سلامتی شما شود، به شما در تولید شیر کافی کمک کند و همچنین ممکن است به تقویت مو کمک کند، در این صورت ممکن است از ریزش بیشتر مو جلوگیری کند. عدم دریافت ویتامین ها و مواد مغذی کافی می تواند ریزش مو را تشدید کند.
اندولیفت که در کلینیک تخصصی دکتر حسن زاده سنندج انجام میشود، روشی برای جوانسازی پوست صورت و دیگر بخشهای بدن است که نوعی روش لیزر درمانی کمتهاجمی میباشد و با هدف لیفتینگ یا بالا بردن اجزای صورت انجام میشود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد انجام این روش با شماره تلفن 33246361 - 087 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
آیا کمبود آهن در بدن باعث ریزش مو می شود؟
تاریخ انتشار : 1401-11-12تاریخ بروز رسانی : 1401-11-23 -
آیا درد ریشه مو با ریزش مو ارتباطی دارد؟
تاریخ انتشار : 1402-03-19تاریخ بروز رسانی : 1402-04-02 -
حقایقی در مورد ریزش سکه ای مو
تاریخ انتشار : 1401-06-17تاریخ بروز رسانی : 1403-02-30 -
ریزش موی مردانه چه ویژگی هایی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-04-18تاریخ بروز رسانی : 1401-04-20 -
آیا رژیم های لاغری بر ریزش مو تأثیر دارند؟
تاریخ انتشار : 1401-05-19تاریخ بروز رسانی : 1403-03-02
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .