نحوه درمان و تشخیص پوست مرغی
بیماری کراتوز پیلاریس، یک مشکل پوستی خوشخیم است و به صورت برجستگیهای ریزی بر روی پوست به نظر میرسد. اگر این بیماری را داشته باشید، ممکن است متوجه دانههای ریز و کوچک و بدون دردی روی پوست خود در اطراف فولیکولهای مو شوید. این دانهها ممکن است به رنگ قرمز، قهوهای یا سفید باشند البته میتوانند به رنگ پوست نیز باشند. کراتوز پیلاریس را گاهی با نام اختصاری KP شناسند و یا حتی ممکن است به دلیل ظاهر دانه دانهای شبیه به پوست مرغ، از این عارضه تحت عنوان بیماری پوست مرغی یاد کنند. معمولاً از نظر بسیاری از متخصصین پوست، این عارضه به جای آن که یک وضعیت یا بیماری تلقی شود، آن را جزء یکی از انواع پوست محسوب میکنند. پوست مرغی واگیر دار نبوده و این برآمدگی ها سبب خارش یا ناراحتی نمی شوند. این بیماری در ماه های زمستان، هنگام خشک شدن پوست و بارداری تشدید می شود. تاکنون هیچ درمانی برای این بیماری ژنتیکی بی خطر یافت نشده، اما روشهایی برای مداوا یا پیشگیری از بدتر شدن آن وجود دارند.
علت پوست مرغی شدن بدن
این بیماری خوش خیم پوست نتیجه تجمع کراتین، پروتئین مو، در منافذ است. اگر به کراتوز پیلاریس مبتلا هستید، کراتین موهای بدن شما در منافذ مسدود میشود و فولیکولهای مو در حال رشد را مسدود میکند. در نتیجه، برجستگی کوچکی در جایی که مو باید باشد، ایجاد میشود. اگر بخواهید برآمدگیها را بکنید، ممکن است متوجه ظاهر شدن موهای کوچک شوید. علت دقیق تجمع کراتین ناشناخته است؛ اما پزشکان فکر میکنند ممکن است با بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک و بیماریهای ژنتیکی مرتبط باشد.
علائم کراتوز پیلاریس
اگر علائم بیماری کراتوز پیلاریس را تجربه میکنید، این علائم میتوانند شامل موارد زیر باشد:
- خارش پوست یا خشکی پوست بخصوص در قسمت پشت بازوها، پاها یا باسن.
- تحریک (خاراندن) برجستگیها که باعث قرمزتر و قابلتوجهتر شدن آنها میشود. این عارضه بهعنوان درماتیت لیکنوئید در اثر اصطکاک شناخته میشود.
- پوستی زبر، مانند کاغذ سمباده که دانههایی بر روی ظاهر شده است.
- وخیمتر شدن برجستگیها در زمانهای خشکی هوا (مانند ماههای زمستان).
افراد مستعد به پوست مرغی
پوست مرغى در افرادی که دارای شرایط زیر هستند، شایع تر است:
- پوست خشک
- اگزمای پوستی
- ایکتیوزیس
- تب یونجه
- ملانوم
- چاقی
- زنان
- کودکان یا نوجوانان
- نژاد سلتی
هر کسی می تواند نسبت به این بیماری پوستی حساس باشد؛ اما در کودکان و نوجوانان شایع تر است. کراتوز پیلاریس اغلب در کودکی یا نوجوانی آغاز می شود. به طور معمول در اواسط دهه بیستم برطرف شده و در بیشتر موارد در سن 30 سالگی کاملاً از بین می رود. تغییرات هورمونی در طول بارداری برای زنان و در دوران بلوغ برای نوجوانان می تواند باعث بروز زودرس آن شود. کراتوز پیلاریس در افراد با پوست بور بیشتر دیده می شود.
تشخیص پوست مرغی
پزشک معمولاً با انجام یک معاینه فیزیکی ساده بر روی پوستی که دچار دانههای ریزی شده است، کراتوز پیلاریس یا بیماری پوست مرغی را تشخیص میدهد. آزمایشها پزشکی معمولاً برای تشخیص این بیماری لازم نیست. اگر پزشک شما مطمئن نیست که این علائم مربوط به بیماری پوست مرغی است یا نه ممکن است آزمایشهای دیگری را برای تکمیل تشخیص خود انجام دهد. این آزمایشها میتواند شامل گرفتن نمونه کوچکی از پوست شما برای بررسی و رد ابتلا به سایر مشکلات پوستی میباشد. محل و خصوصیات برجستگیها میتواند به پزشک کمک کند تشخیص دهد که مبتلابه کراتوز پیلاریس هستید یا خیر.
برای درمان مشکلات و بیماری های پوستی ، بهترین گزینه مراجعه به متخصص پوست است. متخصص پوست با دانش بالا و آگاهی نسبت به ساختار پوست میتواند در درمان بیماری و بهبود عوارض آن بسیار کمک کننده باشد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست، مو، کاشت مو و لیزر در سنندج برای رفع مشکلات و بیماری های پوستی شما آماده ارائه خدمت میباشند.
درمان پوست مرغی
پزشک ممکن است یک درمان مرطوب کننده را برای تسکین خارش و خشکی پوست و بهبود ظاهر پوست در اثر بثورات کراتوز توصیه کند. بسیاری از کرمهای موضعی بدون نسخه و نسخهای میتوانند سلولهای مرده پوست را از بین ببرند یا از مسدود شدن فولیکولهای مو جلوگیری کنند، البته این داروها باید توسط پزشک تجویز شوند. دو ماده رایج در درمانهای مرطوب کننده اوره و اسید لاکتیک هستند. این مواد با هم به شل شدن و حذف سلولهای مرده پوست و نرم شدن پوست خشک کمک میکنند. سایر روشهای درمانی عبارتند از:
- میکرودرم ابریژن ، یک روش درمانی لایه برداری شدید
- لایه برداری شیمیایی
- کرمهای رتینول
همچنین برخی از گزینههای درمانی تجربی در دسترس هستند، مانند درمان فوتوپنوماتیک و درمان لیزر عروقی که حتماً باید با تشخیص و زیر نظر پزشک انجام شود. سایر راههای درمانی که برای کنترل علائم ناشی از بیماری پوست مرغی مفید هستند عبارتند از:
- کرمهایی برای از بین بردن سلولهای مرده پوست: کرمهای حاوی آلفا هیدروکسی اسید، اسید لاکتیک، اسید سالیسیلیک یا اوره به شل شدن و حذف سلولهای مرده پوست کمک میکنند. آنها همچنین پوستهای خشک را مرطوب و نرم میکنند. بسته به نقاط قوت این کرمها (لایه بردارهای موضعی) به صورت بدون نسخه یا با نسخه در دسترس هستند. پزشک میتواند بهترین گزینه و تعداد دفعات استفاده از آن را به شما توصیه کند. اسیدهای موجود در این کرمها ممکن است باعث قرمزی، سوزش یا تحریک پوست شوند، بنابراین برای کودکان خردسال توصیه نمیشود.
- کرمهایی برای جلوگیری از مسدود شدن فولیکولها: کرمهای مشتق شده از ویتامین A (رتینوئیدهای موضعی) با تقویت گردش سلولی و جلوگیری از مسدود شدن فولیکولهای مو عمل میکنند. ترتینوئین (Altreno، Avita، Renova، Retin-A، دیگران) و تازاروتن (Arazlo، Avage، Tazorac و دیگران) نمونههایی از رتینوئیدهای موضعی هستند. این محصولات میتوانند باعث تحریک و خشکی پوست شوند. همچنین، اگر باردار هستید یا در حال شیردهی هستید، پزشک ممکن است به تأخیر انداختن درمان موضعی رتینوئید یا انتخاب درمان دیگری را پیشنهاد کند. استفاده منظم از کرم دارویی ممکن است ظاهر پوست را بهبود بخشد؛ اما اگر متوقف شوید، بیماری دوباره به حالت اولیه خود برمیگردد. همچنین به یاد داشته باشید که حتی با درمان، کراتوز پیلاریس ممکن است سالها ادامه داشته باشد.
پیشگیری از بروز بیماری پوست مرغی
بیماریهایی که زمینهی ارثی دارند قابل پیشگیری نیستند؛ اما میتوان آنها را کنترل و درمان کرد. کنترل بیماری پوست مرغی با مراقبت از پوست امکانپذیر است. درصورتی که اطرافیان شما مبتلا به این بیماری هستند، ممکن است شما هم به لحاظ ارثی زمینهی بروز آن را داشته باشید. پس موارد زیر را رعایت کنید:
- از لباسهای تنگ و چسبان استفاده نکنید. این کار باعث میشود راه تنفس پوستی بسته شود و پوست را در معرض آسیب قرار دهد.
- از لباسهایی با الیاف نخ استفاده کنید.
- برای استحمام و شستشو از آب داغ استفاده نکنید.
- بعد از شستشوی پوست از حوله با جنس الیاف نخ و فاقد ویسکوز استفاده کنید. همچنین حوله را روی پوست نکشید و با ضربه زدن به پوست آن را خشک کنید. کشیدن حوله باعث حساسیت و خشکی پوست میشود.
- حتماً از کرم مرطوب کننده و لوسیون استفاده کنید.
تزریق چربی به واژن یا لابیا (جهت جوانسازی) و تزریق فیلر به آلت تناسلی (جهت افزایش حجم) در کلینیک دکتر حسن زاده ، متخصص پوست، مو، زیبایی و لیزر در سنندج انجام می شود. شما میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و هماهنگی با این مرکز از طریق تماس با شماره تلفن 33246361 - 087 اقدام فرمایید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
با شایع ترین مشکلات پوستی در دوران سالمندی آشنا شوید
تاریخ انتشار : 1401-11-22تاریخ بروز رسانی : 1401-12-04 -
دلایل ایجاد منگوله پوستی و فرق آن با زگیل
تاریخ انتشار : 1401-12-25تاریخ بروز رسانی : 1403-07-10 -
چرا دچار خارش پوست میشویم؟
تاریخ انتشار : 1401-06-31تاریخ بروز رسانی : 1403-05-23 -
علت و علائم هماتوم
تاریخ انتشار : 1401-09-09تاریخ بروز رسانی : 1403-02-29 -
اگر لب شما هم تبخال میزند این مطلب را بخوانید
تاریخ انتشار : 1401-06-07تاریخ بروز رسانی : 1403-02-30
مهساعرفانی [ 1402-08-05 ]
سلام من چند وقتی هست پوست حالت پوست مرغی شد و تیره شده برای درمان چه راهی پیشنهاد میدین.باتشکر.
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .