خال های قرمز، سیاه و سبز نشانه چه چیزهایی هستند؟
خال يا melanocytic nevus لکهها يا زائدههای رنگي در اندازه و شکلهای مختلف هستند و معمولاً به رنگ قهوهای، قهوهای تيره و يا سیاه ديده میشوند. رنگ خال به دليل وجود سلولهای مخصوصي است که با توليد رنگدانه، رنگ ویژهی خال را به وجود میآورند. خالها در هرجایی از بدن و به شکلها و اندازههای مختلف، گروهي يا منفرد میتوانند ديده شوند. رنگ خالها از صورتی تا قهوهای تیره و مشکی متفاوت است. در ادامه به بررسی خالهای قرمز، سیاه و سبز میپردازیم.
خال های رنگی روی پوست
خالهای رنگی روی پوست تغییرات کوچکی در رنگ یا بافت پوست هستند که میتوانند به رنگهای مختلفی مانند سیاه، قهوهای، قرمز، سبز یا آبی دیده شوند. این خالها ممکن است مادرزادی یا اکتسابی باشند و در طول زندگی فرد به دلیل عوامل مختلفی مانند ژنتیک، تغییرات هورمونی، نور خورشید یا افزایش سن ظاهر شوند. بیشتر خالهای رنگی بیضرر هستند و نیازی به درمان ندارند، اما برخی از آنها، به خصوص اگر تغییراتی در اندازه، رنگ یا شکل خود نشان دهند، باید توسط پزشک معاینه شوند تا احتمال وجود مشکلات جدیتری مانند سرطان پوست بررسی شود.
علل ایجاد خال
خال بر اثر غلظت و تجمع سلولهای تولیدکننده رنگدانه (ملانوسیت) به وجود میآید. کسانی که پوست روشنتری دارند بیشتر در معرض ایجاد آن قرار میگیرند. هنوز علت قطعی برای تشکیل این عارضه پوستی در بزرگسالی به اثبات نرسیده است؛ اما عوامل متعددی در تولید آن نقش دارند.
- تأثیر جهشهای ژنتیکی و نور آفتاب
- گاهی جهشهای ژنتیکی علت بروز این عارضه پوستی هستند و گاهی قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و اشعه ماورای بنفش UV دلیل ایجاد آن میباشد.
از دیگر عوامل عمومی علت ایجاد خال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن
- پوست روشن
- سابقه وراثتی
- مصرف برخی داروها
سن تشکیل خال
خالها هم در کودکی و هم در بزرگسالی ایجاد میشوند. آنهایی که در کودکی به وجود آمده باشند با افزایش سن و رشد، تغییر سایز و رنگ خواهند داشت. خالهایی که در بزرگسالی به وجود میآیند معمولاً در دوران تغییرات هورمونی مثل دوران بارداری ایجاد میشوند. اکثر خالها قطری کمتر از ¼ اینچ دارند.
خال سیاه
خالهای سیاه، شایعترین نوع خالهای مادرزادی هستند که به دلیل تقسیم سلولهای رنگدانهای پوست یا همان ملانوسیتها به وجود میآیند. ملانوسیتها با تکثیر در لایههای پوست، رنگ آن را تغییر داده و باعث ایجاد این خالها میشوند. بیشتر خالهای سیاه کوچک و بیخطر هستند، اما اگر اندازه یا شکل آنها بهمرور تغییر کند، ممکن است نشانهای از تغییرات نگرانکننده مانند سرطان باشد.
دلایل بروز خال سیاه:
- عوامل ژنتیکی
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید
- افزایش سن
خال قرمز
خالهای قرمز به دلیل گشاد شدن مویرگهای کوچک پوست ایجاد میشوند و بیشتر روی قفسه سینه و بازوها دیده میشوند. این خالها معمولاً نرم و برجسته هستند و اندازهی آنها از ۱ تا ۵ میلیمتر متغیر است. خالهای قرمز معمولاً بیخطر هستند، اما در موارد نادری میتوانند نشاندهنده مشکلات عروقی یا حتی تومور باشند.
دلایل بروز خال قرمز:
- افزایش سن
- تغییرات هورمونی
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- شرایط آب و هوایی
- عوامل ژنتیکی
خال سبز
خالهای سبز یا آبی به دلیل تابش نور در موجهای کوتاهتر بر روی پوست به این رنگ ظاهر میشوند. این خالها اغلب در دوران جنینی ایجاد میشوند و به دلیل گیر افتادن سلولهای ملانینساز در لایههای زیرین پوست به رنگ سبز یا آبی تیره دیده میشوند. اگرچه بیشتر خالهای سبز بیخطر هستند، اما در برخی موارد نیاز به بررسی تخصصی دارند.
دلایل بروز خال سبز:
- گیر افتادن سلولهای ملانینساز در لایههای زیرین پوست
- عوامل ژنتیکی (بیشتر در جمعیتهای آسیایی و زنان)
- تغییرات هورمونی
روشهای از بین بردن خال
در صورتی که مبتلا به خال در صورت یا بدن هستید و مایل به از بین بردن خال هستید:
- حتماً با تیم درمانی خود مشورت کنید.
- ممکن است قبل از آغاز درمان نیاز به نمونه برداری و بررسی پاتولوژیک باشد.
- انتخاب نوع و روش درمانی پس از معاینه و ارزیابیهای تکمیلی توسط پزشک خواهد بود و بهترین روش از بین بردن خال قابل پیشبینی نیست.
- درصورتیکه نیاز به انجام لیزر یا آر اف باشد، معمولاً درد یا خونریزی پس از برداشتن خال نادر یا بسیار ناچیز است.
- از حمام آفتاب یا برنزه شدن پرهیز کنید.
- حتماً برای تشخیص نوع ضایعه و بررسی ریسک احتمالی به پزشک مراجعه کنید.
- ممکن است نیاز به نمونهبرداری و ارزیابی آزمایشگاهی باشد.
دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست و مو در سنندج ، با ارائه خدماتی نظیر تزریق ژل ، تزریق بوتاکس ، تزریق چربی و تکنیکهای پیشرفته جوانسازی پوست از جمله اندولیفت و هایفوتراپی ، زیبایی و طراوت پوست شما را تضمین میکند. برای داشتن چهرهای جوانتر و پوستی بینقص با شماره تلفن 33246361 - 087 تماس حاصل فرمایید.!
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
برداشتن خال و آنچه باید قبل از آن بدانید
تاریخ انتشار : 1399-11-06تاریخ بروز رسانی : 1403-06-05 -
برداشتن خال چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-01-31تاریخ بروز رسانی : 1402-06-19 -
جراحی خال با برداشتن یا تراشیدن چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-04-23تاریخ بروز رسانی : 1402-06-30
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .