شایع ترین علل ابتلا به عفونت قارچی پوست
لایه بیرونی پوست انسان از سلول های مرده تشکیل شده است که یک مانع از محیط بیرونی است. این مانع می تواند سلامتی شما را حفظ کند؛ اما اگر آسیب ببیند، می تواند در معرض انواع عفونت ها باشد. بیماری قارچ پوستی، نوعی بیماری پوستی است که در اثر قارچ ها به وجود می آید. قارچ ها موجودات زنده ای هستند که ایجاد عفونت می کنند.
همه ی قارچ ها برای بدن ضرر ندارند و در بدن ما قارچ هایی هستند که بدون وارد کردن ضرر و آسیبی به ما، زندگی می کنند؛ اما گروه دیگری از قارچ ها درماتوفیتها که میکروارگانیسم های فرصت طلب می باشند، بدین معنی که اگر محیط مساعد برای آنها پدید آید ، آنها در بدن انسان رشد کرده و لایه فوقانی پوست و همچنین ناخن و یا مو را آلوده می کنند. عفونت قارچی عمیق با تهاجم از طریق لایه های عمیق پوستی ممکن است به خون و یا به اندام های داخلی تهاجم نمایند. قارچ یک عفونت بسیار مسری است که می تواند با تماس فرد دیگری منتقل شود.
درمان این بیماری بسیار مهم است؛ زیرا ممکن است در تمام بدن گسترش یابد و منجر به عوارض دیگری شود. درمان عفونتهای ناشی از قارچ به طور کلی ساده است. طول دوره درمان بستگی به نوع عفونت قارچی، شدت عفونت و وضعیت سلامتی عمومی، قدرت سیستم ایمنی و داروهای مصرفی فرد دارد.
شایع ترین علل ابتلا به عفونت قارچی پوست
- آسیب دیدن سیستم ایمنی تعادل طبیعی بین ارگانیسمهای پوست را از بین میبرد و در نتیجه یک نوع از آنها میتواند رشد و تکثیر بیش از حد داشته باشد. شرایط جوی مناطق گرمسیری محیطی ایدهآل برای قارچها است؛ چرا که قارچها بهترین رشد را در ناحیههای گرم و مرطوب دارند.
- ممکن است در اثر مصرف کردن آنتی بیوتیک باکتریهای طبیعی کنترل کننده رشد قارچها (مخمرها) از بین بروند و عفونت قارچی ایجاد شود.
- برخی به لحاظ ژنتیکی استعداد ابتلا به عفونتهای قارچی پوستی را دارند.
- چاقی احتمال بروز عفونتهای قارچی را افزایش میدهد؛ چون افراد دارای اضافه وزن چینهای پوستی بیشتری دارند که رشد قارچها را تسهیل میکند.
- عفونت یا آسیبدیدگیهای قبلی پوست و ناخن
- رعایت نکردن بهداشت
- تماس مستقیم با افراد، حیوانات، خاک یا دیگر اشیاء آلوده به درماتوفیت (بیماری قارچی)
- تماس مداوم با آب
همچنین بخوانید: علائم و درمان کچلی قارچی ریش
علائم قارچ پوست
علائم بیماری با توجه به محل عفونت در بدن متفاوت است؛ اما به طور کلی شامل موارد زیر است:
- دانهها
- تکههای قرمز یا بنفش (قسمتهایی که سطح پوستشان تغییر کرده است).
- مواد سفید و برفکی روی سطح عفونی
- پوست پوست شدن یا ریختن پوست برفکی
- ایجاد ترکهایی روی پوست
- دردناکی
- التهاب پوست، که منجر به قرمزی میشود.
- ترشح یا آشکار شدن پوست سفید و نرم
- جوشهای انگلی کرم رنگ در لبههای مناطق آسیب دیده (جوشهای پر از چرک)
- زخمهای قرمز و سفید در دهان، همانطور که در برفک دهان دیده می شود.
- خارش پوست
- درد در قسمتهای عفونی بدن (گوش، پا، ناخن، پوست سر و غیره)
- شکستن و از دست دادن موهای عفونی
- تخریب و تغییر رنگ انگشت و ناخن انگشت پا
تشخیص قارچ پوستی
بعضی از انواع قارچ پوستی، تشخیص راحت تری نسبت به دیگر موارد دارند. علائم شایع قارچ پوستی شامل قرمزی، حلقه های برجسته است که علائم هشداری برای وجود عفونت است؛ اما در بعضی از موارد تشخیص عفونت کار بسیار سخت تری است. به عنوان مثال عفونت های صورت و دست ها جزء مواردی است که تشخیص آن دشوار است. در صورتی که تشخیص نوع بیماری پوستی توسط پزشک متخصص پوست دشوار باشد، پزشک از روش نمونه برداری برای تشخیص دقیق تر استفاده خواهد کرد. برای انجام این کار یک قسمت از محل ضایعه پوستی را برداشته و برای مطالعات بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شود تا علت اصلی بروز عفونت تشخیص داده شود.
انواع قارچ پوستی
کرم حلقوی بدن (tinea corporis)
بر خلاف نام خود، کرم حلقوی ناشی از قارچ است نه کرم و به طور معمول در تنه و اندام اتفاق میافتد. کرم حلقوی در سایر نواحی بدن میتواند نامهای مختلفی مانند پای ورزشکار و خارش جوک داشته باشد. علامت اصلی کرم حلقوی جوشهای حلقهای شکل با لبههای کمی برجسته است. پوست داخل این بثورات مدور معمولاً سالم به نظر میرسد. بثورات میتوانند گسترش یابد و اغلب سبب خارش میشود. کرم حلقوی یک عفونت قارچی شایع پوست است و بسیار مسری است، اگرچه جدی نیست و معمولاً میتوان آن را با کرم ضد قارچ درمان کرد.
پای ورزشکار (Tinea pedis)
عفونت پای ورزشکار یک عفونت قارچی است که روی پوست پاها، اغلب بین انگشتان پا، مشاهده میشود. علائم معمول بیماری قارچ پوستی پای ورزشکار عبارتند از خارش، یا احساس سوزش، سوزش بین انگشتان پا یا کف پا، پوسته پوسته و قرمز شدن پوست و ترک خوردن یا تاول زدن پوست. در برخی موارد، عفونت میتواند به سایر نواحی بدن مانند ناخنها، کشاله ران یا دستها سرایت کند.
خارش جوک (تینیا کرویس)
خارش جوک یک نوع بیماری قارچ پوستی است که در ناحیه کشاله ران ایجاد میشود و در مردان و پسران نوجوان بیشتر شایع است. علامت اصلی آن، بثورات قرمز خارش دار است که معمولاً از ناحیه کشاله ران یا اطراف قسمت داخلی بالای ران شروع میشود. بثورات ممکن است پس از ورزش یا سایر فعالیتهای بدنی بدتر شود و به باسن و شکم گسترش یابد. همچنین ممکن است پوست آسیب دیده پوسته پوسته شود یا ترک بخورد. ظاهر بیرونی بثورات میتواند کمی برجسته و تیرهتر باشد.
کرم حلقوی پوست سر (تنیا کاپیتیس)
این عفونت قارچی روی پوست سر و ساقههای مو دیده میشود. بیشتر در کودکان خردسال شایع است و باید با داروهای خوراکی تجویزی و همچنین شامپوهای ضد قارچ درمان شود. علائم این عفونت قارچی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- لکههای طاسی موضعی که ممکن است پوسته پوسته یا قرمز به نظر برسند.
- پوسته پوسته شدن و خارش یک ناحیه
- حساسیت یا درد لکههای پوستی
کچلی ورسیکالر
کچلی که گاهی پیتریازیس ورسیکالر نامیده میشود، یک عفونت قارچی مخمری پوست است که باعث ایجاد لکههای کوچک بیضی شکل بر روی پوست میشود. این بیماری در اثر رشد بیش از حد نوع خاصی از قارچ به نام مالاسزیا ایجاد میشود که به طور طبیعی روی پوست حدود 90 درصد بزرگسالان وجود دارد.
کاندیدیازیس جلدی
این یک عفونت قارچی پوستی است که توسط قارچ کاندیدا ایجاد میشود. این نوع قارچ به طور طبیعی در داخل بدن ما وجود دارد، تنها زمانی که بیش از حد رشد کند، عفونت میتواند اتفاق بیفتد. عفونتهای پوستی کاندیدا در نواحی گرم، مرطوب و تهویه ضعیف رخ میدهد.
اونیکومیکوزیس (تنه آئونگیوم)
اونیکومیکوزیس، عفونت قارچی ناخن است و میتواند ناخنهای دست یا پا را تحت تأثیر قرار دهد، اگرچه عفونت ناخنهای پا شایعتر است.
درمان بیماری های قارچی پوست
داروهای ضد قارچ برای درمان عفونت های قارچی کار می کنند. آنها می توانند قارچ ها را مستقیماً از بین ببرند یا از رشد آنها جلوگیری کنند. داروهای ضد قارچ به عنوان درمان های OTC یا داروهای تجویز شده در دسترس هستند و انواع مختلفی دارند از جمله:
- کرم یا پماد
- قرص
- پودرها
- اسپری
- شامپوها
- داروهای تزریقی
علاوه بر مصرف داروهای ضد قارچ OTC ، مواردی وجود دارد که می توانید در خانه انجام دهید تا از عفونت قارچی رها شوید مانند:
- تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه آسیب دیده
- پوشیدن لباس های گشاد یا کفشی که به پوست اجازه نفس کشیدن می دهد.
شما می توانید برای انجام لیزر فول بادی و توتال بادی به کلینیک تخصصی دکتر حسن زاده در سنندج مراجعه نمایید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
بیماری قارچی کچلی سر
تاریخ انتشار : 1401-08-17تاریخ بروز رسانی : 1403-02-29 -
قارچ صورت چه عللی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-08-12تاریخ بروز رسانی : 1403-02-29 -
قارچ پوستی چیست و چه علائمی دارد؟
تاریخ انتشار : 1401-01-11تاریخ بروز رسانی : 1403-02-25
محمد [ 1402-04-30 ]
سلام دکتر جان نظرتون چیه برم دریا شنا کنم آیا قارچ رو از بین نمیبره خیلی دارو استفاده کردم اما متأسفانه غفونت داره بیششتر میشه
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .