علت لکه های پوستی چیست؟
لک پوستی به بخشهایی از پوست گفته میشود که به دلایل مختلف دچار تغییر رنگشده و متفاوت از رنگ معمول پوست هر شخص دیده میشوند. لکهای پوستی طیف وسیعی از عارضههای پوست را دربر میگیرند و میتوان گفت از شایعترین بیماریها و مشکلات پوستی محسوب میشوند. لکهای پوستی بهصورت مادرزادی با نوزاد متولد نمیشوند، بلکه در اثر عوامل مختلف روی پوست تشکیل شوند.
تفاوت عوامل ایجاد لکهای پوستی در شکل، رنگ و تعداد آنها تأثیر مستقیم داشته و معمولاً درمانشان را نیز متفاوت میکند. لکها در قسمتهای مختلف بدن ایجاد میشوند و دلیل تشکیل آنها تکثیر بیش از حد ملانینها است. ملانینها سلولها رنگدانهای پوست هستند که به پوست رنگ میدهند. وقتی تعداد آنها در یک بخش بیشتر از حد نرمال باشد، این بخش تیرهتر یا در موارد نادری روشنتر دیده میشود. به این ترتیب لک پوستی ایجاد میشود. لک پوست ممکن است به دلایل زیبایی پسندانه یا به دلایل پزشکی نیاز به درمان داشته باشد.
عوامل افزایشدهنده لک پوست
همه افراد میتوانند دچار لکههای تیره روی پوست شوند؛ اما مواردی هست که میتواند شانس ابتلا به لکههای پوستی را افزایش دهد، از جمله:
- قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب
- بارداری
- بیماریهای پوستی مثل آکنه یا اگزما
- جراحت و آسیب پوستی
- داروهایی که باعث افزایش رنگدانه ها میشوند.
- بیماریهای کبدی
- دیابت
- لکهای ناشی از کمبود ویتامین: برخی لکها در اثر کمبود ویتامینهایی مثل B12 ایجاد میشود. گاهی کمبود ویتامین A موجب گستردگی لکها و برجستگیهایی مثل پوست مرغی میشود.
برای درمان مشکلات و بیماری های پوستی ، بهترین گزینه مراجعه به متخصص پوست است. متخصص پوست با دانش بالا و آگاهی نسبت به ساختار پوست میتواند در درمان بیماری و بهبود عوارض آن بسیار کمک کننده باشد. دکتر جمال الدین حسن زاده متخصص پوست، مو، کاشت مو و لیزر در سنندج برای رفع مشکلات و بیماری های پوستی شما آماده ارائه خدمت میباشند.
آکنه (Acne)
آکنه یک بیماری پوستی مزمن و التهابی است که باعث به وجود آمدن جوشهای سرسفید، جوشهای سرسیاه، کورک و کیست میشود. این جوشها خطرناک نیستند؛ اما باعث ایجاد اسکار ( جای جوش ) بر روی پوست میشوند. پوست انسان منافذی دارد که به غدد چربی در زیر پوست متصل است. فولیکولها غدد چربی را به این منافذ وصل میکنند. فولیکولها کیسههای کوچکی هستند که مایعاتی تولید و ترشح میکنند. این غدد، مایعات چربی به نام سبوم تولید میکنند. سبوم سلولهای پوست مرده را از طریق فولیکولها به سمت سطح پوست حمل میکند. یک موی کوچک از طریق فولیکول خارج از پوست رشد میکند.
آکنهها وقتی ایجاد میشوند که سر این فولیکولها بسته شوند و چربی در زیر پوست ساخته شود. آنها معمولاً بر روی صورت، پشت، سینه، شانه و گردن پدیدار میشوند. سبوم، مو و سلولهای پوستی میتواند با یک پلاگین به صورت تودهای به هم وصل شوند. این پلاگین با باکتری آلوده میشود و در نتیجه متورم میشود. هنگامی که این پلاگین شروع به شکستن میکند آکنهها ظاهر میشوند.
میلیا (Milia)
میلیا نام تخصصی برای برجستگیهای سفید، سفت و کوچکی است که اغلب روی صورت ایجاد میشوند و در هرکسی با هر سنی ممکن است ایجاد شود. این برجستگیها بسیار سمج هستند و هفتهها یا ماهها و حتی بیشتر ممکن است روی پوست باقی بمانند. این برجستگیها با آکنه فرق دارد. برخلاف آکنه، میلیا نسبتا محکم است و فشار دادنش بیتأثیر است یا تأثیر جزئی دارد. همچنین برخلاف آکنه، دور چشم و در قسمتهایی از پوست صورت که غدد چربی ندارند ظاهر میشوند.
عفونت تینیا (TINEA INFECTION)
تینیا امکان دارد مانند یک لکه یا تغییر رنگ در پوست باشد؛ ولی این لکهها درواقع نوعی عفونت قارچی هستند. تینیا به شکلها و اندازههای گوناگون آشکار میشود و در صورت عدم درمان پخششده و بدتر میشود.
لکههای قرمز روی پوست (SKIN RASHES AND RED SPOTS)
لکههای قرمز روی پوست جزو شایعترین اقسام مشکلات پوستی است. تقریباً یکی از نشانههای اولیهی همه بیماریهای پوستی، وجود لکههای قرمز است. لکههای قرمز میتوانند در هر نقطهای از بدن آشکار شوند. لکههای قرمز روی پوست امکان دارد همیشه با آکنه در ارتباط نباشند. آنها همینطور میتوانند علامتی از واکنش آلرژیک به یک محصول مراقبت از پوست و یا به عنوان یک نتیجه از حساسیت به حیوان خانگی یا گیاه باشد.
لکههای قرمز امکان دارد همراه با خارش، درد، تورم و نشانههایی از این قبیل باشند. برخی لکههای قرمز روی پوست هم امکان دارد با مایع پر شده باشند. از طرف دیگر، امکان دارد نقطههای قرمز رنگی روی پوست خود داشته باشید که نه درد میکنند و نه در طی سالیان درازی تغییر شکل دادهاند. در حالی که بیضرر قلمداد کردن این لکههای قرمز امری طبیعی است؛ ولی بهتر است چکابی از آنها صورت بگیرد و از آن مهمتر اگر در طول دوران بلوغ شکل گرفتهاند، تحت معاینه قرار گیرند.
گاهی علت لک صورت به آلرژی بازمیگردد. حساسیت به مواد غذایی یا آرایشی گوناگون میتواند بیشتر سبب به وجود آمدن لکهای پوستی شوند که در حالت طبیعی بعد از مدتی برطرف میشوند؛ ولی در بعضی موارد این لکهها میتوانند به صورت طولانی مدت باقی بماند.
کراتوز سبورئیک (SEBORRHEIC KERATOSIS)
کراتوز سبورئیک یک زائده پوستی تیره و فلس مانند است که بی خطر است و از رشد بیرویه لایه بالایی پوست آشکار میشود. با نزدیک شدن به دوره میانسالی تعداد این زائدههای پوستی بیشتر میشود. پزشک با استفاده از بریدن این زائدهها، مایع نیتروژن یا لیزر به برطرف شدن کراتوز سبورئیک کمک میکند.
دیابت
دیابت میتواند باعث تیرهتر شدن مناطقی از پوست شود. برخی شرایط مرتبط با دیابت شامل آکانتوز سیاه که باعث ایجاد تیرگی، پوست مخملی و لکههای براق و یا پوستی دیابتی میشوند و ممکن است بعضی از افراد آن را با لکههای سن اشتباه بگیرند.
درمان لکههای پوست
ترکیبی از درمانها با استفاده از محصولات و تکنیکهای مختلف عملاً نتیجه بهتر و طولانیتری ایجاد میکند. به این منظور در کلینیک از روشها و تکنیکهای مختلف، مثل درمان با لیزر و کرایوتراپی با قلم و IPL برای رفع تیرگی پوست استفاده میشود.
-
کرمها
شمار زیادی از کرمهای بدون نسخه وجود دارند که میتواند در درمان لکههای قهوهای صورت مؤثر باشند و لکههای قهوهای را محو یا حذف کنند. هزینه این کرمها برای رفع لک میتواند در هرجایی بسته به شرکت سازنده و اندازهی جعبهی آنها متفاوت باشد.
به خاطر داشته باشید که وجود لکههای قهوهای مشکلی نیست که به راحتی بشود با آن برخورد کرد و عوامل زیادی در نتایج نهایی نقش دارند. با این حال یک برنامه خوب برای مراقبت از پوست میتواند یک راه طولانی را به سمت حذف این لکههای ناخوشایند ارائه دهد.
-
لیزر درمانی
یک روش غیر موضعی برای درمان لکههای قهوهای روی پوست، استفاده از لیزر است. لیزر درمانی یک روش سرپایی است که معمولاً در مطب انجام میشود. در طول درمان، لیزر بر روی لکههای قهوهای متمرکز میشود و گروههای رنگدانههایی که باعث این لکهها شده است را از بین میبرد.
برای کسانی که میخواهند لکههای قهوهای روی پوست خود را در یک روشی برتر از روشهای معمول و بدون نسخه درمان کنند، روشهای سرپایی در دسترسی وجود دارد. یک نمونه از این روشها از بین بردن لکههای قهوهای با لیزر است. در طول درمان، لکههای قهوهای با تعدادی از لیزرهای مختلف مانند لیزر پالسی نور و لیزر سوئیچ شدهی Q درمان میشوند. این لیزرها در درست هدف قرار دادن درجه دقت بالایی دارند و بسیار مؤثر هستند.
-
تکنولوژی IPL
تکنولوژی IPL ظاهر پوست پیر شده، لکههای قهوهای ( کک و مک ناشی از نور خورشید)، خوشخیمترین رنگدانههای قهوهای و قرمزی ناشی از پاره شده مویرگها را بهبود میبخشد.
-
کرایوتراپی (سرما درمانی)
کرایوتراپی لکههای قهوهای را با استفاده از منجمد کردن آنها با یک محلول نیتروژن مایع از بین میبرد. این کار باعث میشود پوست تیره با پوست انداختن از بدن دور شود. کرایوتراپی یک روش درمانی سریع و ایمن برای حذف لکههای قهوهای است.
-
لایهبرداری شیمیایی
لایهبرداری شیمیایی با استفاده از یک محلول شیمیایی که لایهی بیرونی پوست را برمیدارد، کک و مک و ظاهر لکههای قهوهای را بهبود میبخشد.
-
پیلینگ مکانیکی (میکرودرم)
پیلینگ مکانیکی از کریستالهای درجهی پزشکی استفاده میکند. این کریستالها با استفاده از یک سیستم قوی مداربسته و کمک دست، در سرتاسر سطح بیرونی پوست با یک سرعت اولیهی زیادی خالی میشوند. پیلینگ مکانیکی منجر به یک تجدید پوست اساسی میشود. ترویج تولید کلاژنهای جدید پوست را ضخیم میکند و لک های صورت را بهبود میبخشد.
اگر ساکن سنندج هستید؛ و مایلید از خدمات قابل ارائه در کلینیک تخصصی پوست، مو، کاشت مو و لیزر دکتر حسن زاده استفاده نمایید؛ برای دریافت نوبت دکتر جمال الدین حسن زاده کلیک کنید.
آدرس مطب : سنندج ، خیابان آبیدر ، چهارراه صفری ، مجتمع ژینا ، طبقه سوم
تلفن : 33246361 - 087
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
پاسخ به سوالاتی در مورد درمان کک و مک با لیزر
تاریخ انتشار : 1392-03-31تاریخ بروز رسانی : 1402-06-07 -
لیزر هلیوس ملاسما چگونه عمل میکند؟
تاریخ انتشار : 1402-08-30تاریخ بروز رسانی : 1402-09-20 -
بهترین روشهای درمان لک زیر چشم
تاریخ انتشار : 1401-10-06تاریخ بروز رسانی : 1403-02-29 -
آیا هیدروکورتیزون داروی مناسبی برای درمان لک صورت است؟
تاریخ انتشار : 1401-09-21تاریخ بروز رسانی : 1403-07-10 -
درمان ماه گرفتگی عروقی توسط لیزر عروقی
تاریخ انتشار : 1400-09-28تاریخ بروز رسانی : 1400-09-30
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .